Behandelingen

Tandenknarsen

Bruxisme: tandenknarsen

Bruxisme, in de volksmond bekend als tandenknarsen, komt vaak ’s nachts voor en kan leiden tot beschadiging van het gebit. De patiënt klemt boven- en ondertanden of schuift ze over elkaar. Stress is in veel gevallen de oorzaak. Omdat het tandenknarsen veelal in de slaap gebeurt is het lastig voor de patiënt om het te controleren.

Om te achterhalen of u daadwerkelijk tandenknarst kunt u uw partner polsen of een geluidsopname maken tijdens de slaap. Indien u tandenknarsen vermoedt, vraagt u de tandarts om advies.

 

Tandenknarsen

 

Wat kun u zelf doen?

Probeer na te gaan wat mogelijke oorzaken van stress zijn en pak deze aan. Vermijd alcohol, koffie, cola, zwarte thee en energydranken zoveel mogelijk. Dergelijke stimulerende middelen maken dat u ’s avonds moeilijker tot rust komt.

Beperk het kauwen op zaken als pennen en potloden. Als u last hebt van klemmende kaken doet u het puntje van uw tong tussen de tanden. Let er ook op dat uw dieet voldoende calcium en magnesium bevat. Masseer nek-, schouder- en gezichtsspieren voor het slapen gaan.

 

Naar de tandarts

Lijdt u chronisch aan tandenknarsen? Ga dan naar de tandarts. Het gebit raakt op den duur beschadigd en u kunt er zelfs tanden mee verliezen. Als door beschadiging uw beet niet meer optimaal is, kunnen er passende kronen gezet worden. Met een zogenoemde ‘opbeetplaat’ of een bitje kan het tandenknarsen verholpen worden en krijgen uw tanden bescherming. In sommige gevallen kan de tandarts u naar een gespecialiseerde fysiotherapeut verwijzen.

Tandenknasen_1