Behandelingen

Prothetische tandheelkunde

Facings (veneers, porselein schildjes)

Deze zijn vergelijkbaar met kunstnagels, waarbij een van de grote voordelen is, dat er van de tand amper iets wordt weggeboord. Alleen aan de buitenzijde wordt enige ruimte gecreëerd, waarna de door de tandtechnicus gemaakte porceleinen facing op de hierboven beschreven wijze wordt vastgelijmd.

Klik hier voor de voorbeelden uit eigen praktijk

 

Inlay & onlay

Alternatief voor vulling of kroon
Beschadigde kiezen kunnen worden opgeknapt met een vulling of met een kroon. Met een vulling kan een kies echter een behoorlijk stuk zwakker worden. En voor een kroon moet nogal wat tandweefsel worden afgeslepen. Een sterk en duurzaam alternatief is een inlay of een onlay. Een inlay is een stukje goud of opgebakken, geperst of computer gefreesd porselein dat in het kauwvlak van een kies wordt geplaatst. Een onlay is iets groter en valt deels over de kies heen.

Het plaatsen van een inlay of onlay gebeurt in twee stappen. Eerst wordt er een oude vulling of aangetast tandweefsel verwijderd. Dan maakt de tandarts een afdruk van de kies en vult deze met een noodvulling. Nadat er door de tandtechnicus op maat een inlay of onlay is gemaakt, wordt deze bij een tweede behandeling door de tandarts vastgezet in de kies.

Mocht u geen amalgaamvullingen willen en geeft uw tandarts aan dat hij van mening is dat composiet niet voldoet, dan komt u al snel uit op inlays (of onlays).
Een inlay is eigenlijk een vulling die buiten de mond gemaakt wordt en over het algemeen is deze van goud of porselein.

 

inlay_onlay tandartspraktijk WELKOM in Arnhem
Voorbeeld van een porseleinen inlay

 

Kroon-en brugwerk

De kronen, bruggen, en facings worden in ons eigen tandtechnisch laborarium gemaakt. Door de intensieve samenwerking tussen de tandarts en het tandtechnisch laborarium wordt een optimaal esthetisch resultaat bereikt. Kleur en vormbepaling gebeurt dan ook samen met de tandtechnicus die de uiteindelijke kroon of brug maakt!

Met sterk verkleurde tanden, tandvergroeiingen en erosies lacht niemand graag. Veneers zijn flinterdunne keramische facetten die in maar één behandeling voor een smetteloos, natuurlijk mooi gebitsfront zorgen.

Met facings kunt u een veel witter gebitsfront krijgen als met een bleaching. Bij bleaching wordt het tandglazuur, de millimeterdunne laag van de tand, gebleekt. Het binnenste van de tand, het zogenaamde dentine, is echter gelig en schijnt door het tandglazuur heen.

Het natuurlijk witte porselein schildje komt bovenop het tandglazuur, laat het licht gemakkelijk doorschijnen en zorgt hierdoor voor een veel wittere uitstraling van uw voortanden.

In de volgende gevallen kunnen veneerschildjes een verstandig alternatief voor u zijn:

 • wanneer tanden sterk verkleurd zijn en de verkleuring door bleaching niet verwijderd kan worden. (Bijvoorbeeld door een verkleuring door het antibiotium Tetracycline);
 • wanneer u met het behaalde resultaat van bleaching niet tevreden bent en nog wittere tanden wenst;
 • bij lichte vergroeiingen en erosies.
kroon en brugwerk tandartspraktijk WELKOM in Arnhem Prothetika5b
Brug Kroon

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen zoveel mogelijk de oorspronkelijke vorm en functie van tanden en kiezen.

Een kroon is nodig:

 • als door tandbederf teveel van de tand of kies is verdwenen om nog een vulling te kunnen maken;
 • als door een ongeluk de tand of kies is afgebroken.

 

Als tanden of kiezen erg verkleurd zijn, kan uit cosmetisch oogpunt voor een kroon of facing worden gekozen. Het verzorgen van een kroon is niet erg moeilijk. Naast de dagelijkse mondverzorging – minimaal twee keer per dag goed poetsen en tussen de tanden reinigen – is het belangrijk de rand van de kroon goed te reinigen, omdat hier gemakkelijk plaque blijft zitten. Poetsen langs de rand en een ragertje voor tussen de tanden is voldoende.

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug bestaat uit twee of meer kronen met daartussen het brugdeel.

Hoe verloopt de behandeling?
Voor het plaatje worden afdrukken van de kaak gemaakt. Dit gebeurt met een zogenaamde lepel, gevuld met vloeibaar materiaal dat in de mond hard wordt. In het tandtechnisch laborarium worden er vervolgens modellen gemaakt door de afdrukken met gips te vullen. Op de modellen kan het plaatje gemaakt worden.

Verder is het nodig om de kleur van de nieuwe tanden en/of kiezen te bepalen. Dit gebeurt met een kleurstaal. Als u niet zo veel tanden en kiezen in de mond heeft, komt u mogelijk een extra keer om de hoogte van de tanden en kiezen in het plaatje te bepalen.

Klik hier voor de voorbeelden uit eigen praktijk

 

Nieuwe prothese (kunstgebit)

Protheses zijn uitneembare vervangingen van eigen tanden of kiezen die niet te redden zijn. Er zijn 2 hoofdsoorten van protheses: partieel en volledig.

Partiële prothese van kunsthars (plaatje)
Een partiële prothese is een uitneembare volplastic prothese die wordt gemaakt voor het vervangen van ontbrekende tanden of kiezen. Er zijn dan nog een aantal eigen tanden en kiezen over in de mond. De prothese wordt meestal gemaakt als een tijdelijke oplossing.

Frameprothese
Een frameprothese is een metalen frame met daarop tandvleeskleurige kunsthars, waarin tanden en/of kiezen zijn verankerd. Het dient ter vervanging van tanden en/of kiezen die in het verleden zijn getrokken. De frameprothese steunt deels op bestaande tanden en kiezen en rust deels op het mondslijmvlies. Aan een frameprothese zitten een soort haakjes (klammers of ankers), die om een aantal tanden of kiezen worden geklemd. Ook kan het met een soort slotje bevestigd zijn aan bestaande tanden en kiezen (met kronen). Tevens kan een frame op implantaten bevestigd worden. Bij een frame zitten de tanden en kiezen vast op een metalen plaatje dat eveneens met haakjes wordt vastgemaakt aan bestaande tanden en/of kiezen.

Metaal is sterker dan kunsthars en daarom is het frame dunner dan de partiële prothese. Het frame ligt aangenamer in de mond en het heeft minder invloed op smaak en gevoel. Bovendien zal de kaak minder slinken dan bij een plaatje. Het is enige nadeel zijn hogere kosten. Uiteraard moeten plaatjes en frames net zo goed worden onderhouden als gezonde tanden, kiezen en een kunstgebit. Er mogen geen etensresten op blijven zitten en tandplaque moet er tijdig vanaf geborsteld worden.

frame tandartspraktijk WELKOM in Arnhem

 

Volledige prothese, (totale prothese, kunstgebit)

prothese kunstgebit tandartspraktijk WELKOM in Arnhem

Een volledige prothese of kunstgebit vervangt de natuurlijke tanden wanneer deze verdwenen zijn om de functie van het gebit te herstellen en de glimlach mooier te maken. Er zijn verschillende soorten van volledige protheses: conventioneel, immediaat, overdenture, op implantaten (klikgebit) enzovoorts.

Immediaatprothese
Als er nog een aantal tanden of kiezen aanwezig zijn, die verwijderd moeten worden, wordt vaak een immediaatprothese gemaakt. Dit is een tijdelijke prothese (enkele maanden) om u geen dag zonder tanden te laten lopen. U krijgt ook een voorproef op hoe de definitieve prothese er later uit kan zien.

Het maken van het kunstgebit
Voordat de tandarts uw tanden trekt, maakt hij een afdruk van uw kaak. Daarvoor krijgt u een soort papje in uw mond dat hard wordt. Als de tandarts de afdruk weer uit uw mond haalt, heeft hij een nauwkeurige afdruk van uw tanden en kaken. Die afdruk is de basis voor het kunstgebit dat in het laborarium wordt gemaakt. Op de volgende afspraak worden uw tanden of kiezen eruit gehaald en wordt de gemaakte prothese gelijk in de mond geplaatst.

Het kunstgebit wordt direct geplaatstprothese kunstgebit tandartspraktijk WELKOM in Arnhem
Vroeger liepen de mensen voor ze een kunstgebit kregen een tijdje zonder tanden. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Het kunstgebit wordt onmiddellijk in de mond geplaatst als de laatste tanden zijn getrokken. U vindt het misschien een vreemd idee dat u een kunstgebit krijgt over die verse wonden. Maar u zult merken dat het kunstgebit als een soort verband op de wonden zit. Als u het resultaat in de spiegel bekijkt, zal het er wel vreemd uitzien. Schrik niet. Er is immers heel wat in uw mond gebeurd. Na een paar dagen ziet het er al een stuk beter uit.

Definitieve prothese (kunstgebit)
De definitieve prothese wordt als een blijvende uitneembare structuur gemaakt. Dat wordt in een paar stappen gedaan, in samenwerking met u, om een goed esthetisch en functioneel resultaat te bereiken.

Van eigen tanden en kiezen naar een kunstgebit
U krijgt een kunstgebit. Dat betekent een hele verandering. Hier kunt u lezen hoe alles in zijn werk gaat, wat u kan verwachten en waar u op moet letten. Zo kunt u zich er alvast op voorbereiden.

De eerste dagProthetika21
De eerste dag zal uw kunstgebit nog niet lekker zitten. Het kan klemmen en soms pijn veroorzaken. Toch mag u het niet uit uw mond halen. U kunt er de wonden weer mee opentrekken. En omdat uw tandvlees daarna kan gaan zwellen, zal het kunstgebit daarna ook niet meer goed in uw mond passen. De eerste uren na het trekken van de tanden kan uw speeksel rood zijn. Dat komt omdat de wonden nog een beetje nabloeden, maar dit zal vrij snel ophouden. Dat betekent niet dat de wonden helemaal zijn genezen. De eerste 24 uur kunt u ook beter niet spoelen. Er vormen zich namelijk bloedstolsels in de wonden. Door te spoelen laten die stolsels los en begint het bloeden opnieuw. Er is een kleine kans dat het bloeden niet overgaat, ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen. Waarschuw in dat geval uw tandarts. Doe dat ook als u pijn houdt. Neem niet zomaar een pijnstiller, want van sommige pijnstillers kan het bloeden juist heviger worden.

Slapen met of zonder kunstgebit
Uw kaken hebben een tijdje nodig om te wennen aan het kunstgebit. De eerste week doet u het ‘s nachts niet uit. Daarna is het beter om het voor het slapen wel uit te doen. Op die manier krijgen uw kaken de nodige rust. Misschien vindt u een mond zonder tanden en kiezen niet zo’n prettig idee. Doet u dan alleen het kunstgebit in de onderkaak uit. Als u het kunstgebit niet draagt, kunt u het bewaren in een glas met reinigingsmiddel. Dat is verkrijgbaar bij drogist of apotheek.

Eten
De eerste tijd zult u bij het eten misschien pijn hebben. Eet in dat geval zacht en makkelijk voedsel. Denk bijvoorbeeld aan puree, gehakt of zacht fruit.

Praten
In het begin praat u wat onwennig. U slist bijvoorbeeld. Of bepaalde klanken zijn anders. Dat komt omdat uw mond nog moet wennen aan het kunstgebit. Oefenen helpt veel. Hardop de krant lezen bijvoorbeeld. De problemen met het praten gaan meestal vanzelf over.

ControleProthetika22
De eerste tijd kan het kunstgebit klemmen en pijn doen. Dat is heel normaal. Ga er wel mee naar de tandarts. Hij kan er namelijk iets aan doen. Ook als het na zo’n eerste correctie nog niet ideaal is, ga gerust terug. Na verloop van tijd zult u het gevoel hebben dat uw kunstgebit losser is gaan zitten. Doordat de wonden zijn genezen, zijn de kaken geslonken en is er ruimte ontstaan tussen kaak en kunstgebit. Probeer niet het euvel zelf te verhelpen met kleefpasta of andere middelen. Uw tandarts zal meestal het kunstgebit in de onderkaak, maar soms ook het kunstgebit in de bovenkaak na verloop van tijd moeten aanpassen. Bij alles wat niet in de haak is met uw kunstgebit is de beste oplossing naar uw tandarts gaan. Hij weet precies wat er aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden. Geleidelijk zullen uw kaken nog verder slinken. Uw kunstgebit zal daarom van tijd tot tijd worden aangepast. In veel gevallen is het nodig om na enige tijd een geheel nieuw kunstgebit te vervaardigen. Om die reden is het verstandig minstens eens in de twee jaar naar de tandarts te gaan voor controle.
Regelmatig schoonmakenkunstgebit schoonmaken tandarts in Arnhem
Het kunstgebit
Net als eigen tanden en kiezen, moet u het kunstgebit verzorgen. Want als u het niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten achter. Op uw kunstgebit, maar ook eronder. Als die niet worden verwijderd, kan op den duur uw tandvlees gaan ontsteken. Daarom moet u het kunstgebit ‘s morgens en ‘s avonds schoonmaken. Dat kan het beste met een borsteltje en zeep. Bij de drogist vindt u speciale borstels voor kunstgebitten. liever geen tandpasta gebruiken, omdat sommige tandpasta’s te veel schuren. Een schoon kunstgebit moet altijd glad aanvoelen.
Soms kan het voorkomen dat zich tandsteen vormt op het kunstgebit. Dat is erg moeilijk te verwijderen. In dat geval kunt u het kunstgebit een nacht lang in een bekertje met gewone natuurazijn of een reinigingsmiddel leggen. ‘s Ochtends kunt u dan het tandsteen van het kunstgebit afborstelen. Leg het kunstgebit nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.Het tandvlees
Houd ook het tandvlees schoon. In het begin, als de wonden nog niet helemaal zijn genezen, moet u de mond na elke maaltijd met een beetje lauw water spoelen. Daarna is het beter uw mond met een zachte tandenborstel te poetsen. U kunt daarvoor het beste gewone tandpasta gebruiken. Masseer met een zachte tandenborstel minstens één keer per dag het slijmvlies van de kaken waar het kunstgebit op rust. Poets ook uw verhemelte. Ook daar kunnen immers voedselresten zitten.

Klik hier voor de voorbeelden uit eigen praktijk

 

Klikgebit (kunstgebit op implantaten)

Het klikgebit is een kunstgebit dat op implantaten bevestigt wordt waardoor deze stevig in de mond ligt. U heeft daardoor extra veiligheid en comfort in uw dagelijkse en sociale leven. Het verliezen van tanden is iets waar niemand graag aan denkt. Gelukkig hoeft dat tegenwoordig geen blijvend probleem te zijn. Met het klikgebit kunt  u weer lachen en vol vertrouwen genieten van het leven.

Het klikgebit is een prothese die met implantaten wordt vastgezet in de kaak. Wanneer de kaak slinkt, gaat een kunstgebit loszitten. De implantaten houden de prothese echter op zijn plaats. Hierdoor behoort het ‘klapperen’ van het gebit tot het verleden. Het gebit zit voortaan stevig vast en u kunt weer probleemloos vlees eten of in een appel bijten!

Voordelen van het klikgebit:

 • Uw tanden voelen en ogen als natuurlijke tanden
 • Uw gebit blijft rotsvast op zijn plaats
 • U kunt probleemloos lachen en eten
 • Ontwikkeld op basis van biomechanische principes, dus veel comfort
 • Natuurlijk, esthetisch resultaat
Verankering voor een klikgebit
klikgebit prothese tandartspraktijk WELKOM in Arnhem
klikgebit prothese tandartspraktijk WELKOM in Arnhem

Een kunstgebit dat vastklikt op implantaten wordt een overkappingsprothese genoemd. In de kaak worden over het algemeen twee of vier implantaten geplaatst. Op deze implantaten kunnen drukknopjes, zie bovenste afbeeldingen links of een staaf-huls-constructie geplaatst worden, zie bovenste afbeeldingen rechts.

klikgebit prothese tandartspraktijk WELKOM in Arnhem

In de prothese is ruimte gemaakt en er bevinden zich hulzen die om de staaf heen klikken. Hierdoor kan de prothese afsteunen op de implantaten en zal deze veel beter op zijn plaats blijven zitten.

Klik hier voor de voorbeelden uit eigen praktijk