Behandelingen

Implantologie

Er is vrijwel geen medische vinding die momenteel zo succesvol wordt toegepast als de toepassing van tandheelkundige implantaten.implantologie  tandartspraktijk WELKOM in Arnhem Sinds de Zweedse kaakchirurg Branemark rond 1975 ontdekte dat tandwortelvormige schroefjes van puur titanium spontaan vastgroeien in het kaakbot, is het mogelijk om verloren tanden te vervangen. Implantaten hebben het mogelijk gemaakt dat men nu werkelijk oud kan worden zonder kunstgebit. Veel mensen, zowel jongeren als ouderen, lopen nog rond met de gedachte dat het kunstgebit uiteindelijk onontkoombaar is. Zij zijn dan niet goed geïnformeerd! Het kan anders en men wil tegenwoordig ook bijna niet anders.

Het kunstgebit blijkt maar voor een zeer klein deel van zijn dragers een nog net acceptabele vorm van tandvervanging te zijn. Meer dan 80 procent van de dragers ondervindt grote hinder van deze prothese. Vooral met spreken, lachen en eten. Tandtechnisch gesproken is het ook een wonder dat er mensen zijn die hier aan kunnen wennen: het tandvlees is anatomisch niet geschikt om kauwkrachten te kunnen dragen. Al snel komen er dan blaren. Sommigen kunnen er echter zo mee jongleren, dat het toch nog lukt om er mee te leven. Maar ideaal is anders.

Zijn implantaten ideaal?
Iedere realist weet dat er aan alles voor- en nadelen kleeft. De tandimplantaten van dit moment zijn zeer goede tand- en kiesvervangers. Ze kunnen bijvoorbeeld nooit meer gaatjes krijgen (titanium blijft perfect onder alle omstandigheden) en kunnen ook geen zenuwontsteking meer geven. Nu moet dit geen aanleiding zijn om nooit meer te poetsen! Een minimaal aantal patienten (minder dan 0,5 procent bij academische praktijken) heeft wel eens last van klachten. Deze blijken vaak vanzelf over te gaan, maar soms ook niet. 100 procent succes bestaat niet.

Het is wel zo dat ze net als eigen tanden, omgeven worden door tandvlees. Dit tandvlees moet gezond blijven door de implantaten dagelijks goed te reinigen. Ook professioneel onderhoud is nodig. Als dat niet gebeurt kan het tandvlees ontsteken, waardoor het implantaat verloren kan gaan. Dit geldt natuurlijk ook voor eigen tanden. Breuk treedt bij implantaten zelden op, in elk geval veel minder snel dan bij eigen tanden.

Zijn implantaten bij iedereen mogelijk?
Ja, bij eenieder die redelijk gezond is. Het is wel belangrijk dat er niet te lang wordt gewacht na het trekken van de tand of kies. Het bot dat de tand omgeeft gaat namelijk altijd iets slinken na verloop van tijd. En dan wordt het steeds lastiger (maar niet onmogelijk) om implantaten te plaatsen. Om deze reden is het ook belangrijk dat het trekken uiterst voorzichtig gebeurt, zodat er niet te veel bot tijdens deze operatie verloren gaat.

 

implantaat  tandartspraktijk WELKOM in Arnhem implantaat  tandartspraktijk WELKOM in Arnhem
Posts are surgically placed below the gums Artificial teeth, grouped on a bridge, are mounted  the posts

 

implantaat  tandartspraktijk WELKOM in Arnhem implantaat  tandartspraktijk WELKOM in Arnhem
Implants offer a very stable and secure fit Implants serve as a base for single replacement teeth
brug op implantaten  tandartspraktijk WELKOM in Arnhem
Het resultaat

 

Kunstgebit op de implantaten

Verankering voor een klikgebit
klikgebit implantologie tandartspraktijk WELKOM in Arnhem
klikgebit implantologie tandartspraktijk WELKOM in Arnhem

Een kunstgebit dat vastklikt op implantaten wordt een overkappingsprothese genoemd. In de kaak worden over het algemeen twee of vier implantaten geplaatst. Op deze implantaten kunnen drukknopjes, zie bovenste afbeeldingen links of een staafhuls-constructie geplaatst worden, zie bovenste afbeeldingen rechts.

klikgebit implantologie tandartspraktijk WELKOM in Arnhem

In de prothese is ruimte gemaakt en er bevinden zich hulzen die om de staaf heen klikken. Hierdoor kan de prothese afsteunen op de implantaten en zal deze veel beter op zijn plaats blijven zitten.

Klik hier voor de voorbeelden uit eigen praktijk

 

Mogelijke complicaties bij tandheelkundige implantaten

Onmiddellijke complicaties
De behandeling zelf is misschien oncomfortabel, maar niet pijnlijk. De gevolgen zijn meestal beperkt en duren enkele dagen tot een week. Ze kunnen bestaan uit een pijnlijk wondgebied in de mond, enige zwelling en eventueel een bloeduitstorting.

De afstoting van het implantaat
Dit komt voor in de eerste weken en maanden na de plaatsing. Een tandheelkundig implantaat is gemaakt van titanium. De Fysieke en biologische componenten hiervan zijn al jaren gekend en gebruikt in de chirurgie en orthopedie. Titanium wordt zeer goed getolereerd door het lichaam en tot op heden zijn er nog geen gevallen gekend van afstoting of allergie. Wanneer de botcellen zich niet vestigen op het oppervlak van het implantaat, kan het niet geïntegreerd worden in de kaak. In dit geval moet men het implantaat verwijderen. Dit is tevens de reden waarom men 2 tot 6 maanden wacht om een definitieve prothese te plaatsen.

De oorzaak van deze afstoting is niet altijd bekend, maar het gebruik van tabak en een slechte mondhygiëne spelen een belangrijke rol. Deze afstoting komt voor in 2-5% van de gevallen. Een slaagkans van 100% bestaat niet in de implantologie. Men kan het afgestoten implantaat na enkele weken of maanden vervangen. Vaak is een tweede poging wel succesvol.

Infecties
Postoperatieve infecties zijn zeldzaam. Het gaat vaak om een abces in een omliggend weefsel, om een infectie van de weke delen rond het kaakbot (cellulitis) of een infectie van de sinus (sinusitis). Om infecties te voorkomen wordt een operatie vermeden wanneer het organisme afgezwakt is (bv. een ontsteking of onstabiele diabetes), wordt alles goed ontsmet voor, tijdens en na de ingreep en wordt u altijd een antibiotica voorgeschreven.

Bloedingen
Zoals bij elke chirurgie kan er een bloeding of een hematoom ontstaan. Deze zijn in de meeste gevallen ongevaarlijk.

Beschadiging Van De Zenuwen
In de onderkaak bevindt zich de sensorische zenuw van de lip en van de kin die zich in het bot (ter hoogte van de kiezen) bevindt. Deze sensorische zenuwen worden zelden aangetast tijdens of na de ingreep. Wanneer de zenuw geraakt is vertaalt zich dat in een verminderde gevoeligheid van de lippen of de kin (geen verlamming). Meestal kunnen door een goede behandeling deze klachten volledig weggewerkt worden. De linguale (tong)zenuw kan uitzonderlijk aangetast worden wat een verdovend effect uitlokt op de rand van de tong.