Behandelingen

Endodontologie

Zenuwbehandeling

Zenuwbehandelingen zijn helaas wel eens nodig. Wist u dat 20 procent van de bevolking met een avitale (dode) tand of kies rondloopt zonder dat men het weet. Voor het optimaal verrichten van een zenuwbehandeling dient een gedegen kennis van zaken voor handen te zijn.

Wortelkanaalbehandeling (zenuwbehandeling)wortelkanaalbehandeling

In de tanden en kiezen zit levend weefsel waaronder zenuwen en bloedvaten. Dit complex wordt de pulpa genoemd. De wortels van tanden en kiezen zijn hol. Binnenin bevindt zich een ruimte die het wortelkanaal genoemd wordt. Door het zenuwweefsel in de tand of kies kan onder andere warmte en koude gevoeld worden, mocht het weefsel geïrriteerd raken door bijvoorbeeld tandbederf dan kan er pijn ontstaan. In het begin is de pijn vaak mild en van korte duur; de pijn kan worden opgewekt door onder andere warmte en koude of zoetigheid. In een verder gevorderd stadium van de zenuwontsteking kan de pijn zeer heftig zijn en lang aanhouden.

Een zenuw kan behalve door tandbederf ook geïrriteerd raken door blootliggend tandbeen, bij gevoelige tandhalzen, tandenknarsen en trauma (klap). Ook nadat een tandarts geboord heeft kan een zenuw ontstoken raken. In de linkerafbeelding is een geïrriteerde zenuw te zien door een diepe vulling. Bij een lichte ontsteking van de zenuw kan deze zich soms herstellen en hoeft er geen wortelkanaalbehandeling gedaan te worden. Soms kan de zenuw ook ontstoken zijn geraakt of zelfs afsterven zonder tand- of kiespijn veroorzaakt te hebben. In deze gevallen wordt ook een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd.

zenuwbehandeling  endodontologie tandartspraktijk WELKOM in ArnhemDe wortelkanalen staan in verbinding met het (bot)weefsel rondom de wortelpunten. Hierdoor kan een ontsteking in de wortelkanalen zich uitbreiden (zie de witte pijltjes in de linker afbeelding). Met behulp van röntgenfoto’s is de tandarts in staat om een wortelpuntontsteking op te sporen. Tijdens een wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts de wortelkanalen met behulp van vijltjes wijder. Hierdoor kunnen ze gespoeld worden met een ontsmettende chloor-oplossing. De bacteriën en eventuele weefselresten worden gedood en verwijderd. Het is belangrijk dat de wortelkanalen tot bijna bij de wortelpunt gereinigd en gevuld worden. Tijdens en voor de behandeling neemt de tandarts röntgenfoto’s om een beeld te krijgen van het aantal kanalen en de lengte.

 

De kanalen worden over het algemeen gevuld met rubberstiftjes en cement. Daaroverheen komt een witte of grijze vulling. Hiermee wordt geprobeerd de wortelkanalen van de tand of kies zo goed mogelijk af te sluiten, zodat bacteriën niet opnieuw kunnen binnendringen. Een wortelkanaalbehandeling is een lastig en tijdrovend karwei en kan afhankelijk van de moeilijkheidsgraad een half uur tot zelfs twee uur in beslag nemen. Na ongeveer zes maanden is bij een geslaagde kanaalbehandeling op de röntgenfoto vaak te zien dat de ontsteking aan de wortelpunten kleiner is geworden.

Ontwikkeling vakgebied endodontologie

De endodontologie is een van die takken van de tandheelkunde waarbij de technieken bijna jaarlijks veranderen. Het is spreekt voor zich dat de tandarts van deze veranderingen op de hoogte blijft middels cursus, bezoek en literatuur. Ook op technisch gebied gaat de ontwikkeling in de endodontologie verder. Tegenwoordig is het bepalen van lengte, een noodzakelijke handeling bij een zenuwbehandeling, een ongecompliceerde zaak door de komst van lengtebepalingsapparatuur en digitale röntgensystemen. Zo werd vroeger een zenuwbehandeling in 3 keer uitgevoerd. De patient moest 3 keer terugkomen. Tegenwoordig worden de zenuwbehandelingen in 1 zitting verricht.

Behandeling van het wortelkanaal

Het doel van een wortelkanaalbehandeling is het ruimen, reinigen en vullen van alle wortelkanalen van een element. Door een goede behandeling wordt voorkomen, dat er van het behandelde element in de toekomst een wortelpuntontsteking kan uitgaan. Hieronder ziet u de stappen waarin een kanaalbehandeling wordt uitgevoerd.

Uiteraard wordt verdoving gegeven om de behandeling pijnloos te laten verlopen. Om te beginnen wordt het te behandelen element geopend en worden de wortelkanalen opgezocht. wortelkanaalbehandeling endodontologie tandartspraktijk WELKOM in Arnhem
De kanalen worden gereinigd met vijltjes. De behandeling begint met de dunste vijltjes , waarna stap voor stap steeds dikkere worden gebruikt. De vijltjes staan in een blok en hebben een kleurcode. Endo5

 

Intussen wordt regelmatig gespoeld. Om te voorkomen, dat teveel spoelmiddel in de mond komt en dat er speeksel in de wortelkanalen komt, wordt een (in dit voorbeeld groene) rubberen lap over het te behandelen element gespannen (kofferdam). Het element steekt door het rubber heen. Wanneer de wortelkanalen voldoende ver zijn opgevijld worden ze gedroogd door er vloeipapieren stiftjes in te steken.  

 

Daarna worden de kanalen opgevijld op de juiste lengte met vijltjes van oplopende dikte. wortelkanaalbehandeling endodontologie tandartspraktijk WELKOM in Arnhem

 

De stiftjes zijn geplaatst en met een röntgen-foto wordt gecontroleerd of de stiftjes op de juiste lengte in de kanalen zijn gebracht. Op de rechter foto is dat fraai te zien. wortelkanaalbehandeling endodontologie tandartspraktijk WELKOM in Arnhem
Voor het afsluiten van de kanalen kan gebruik gemaakt worden van vloeibaar gemaakt rubber. De stiften met het rubber worden in verschillende diktes aangeleverd. Op basis van de dikte van de laatst gebruikte vijl zal de tandarts kiezen voor een rubberstift. In een speciaal oventje wordt het rubber verwarmd. Endo10

 

Uiteraard is dit slechts een voorbeeld. Er zijn ook technieken, waarbij voor het reinigen gebruik gemaakt wordt van vijltjes in een draaiend instrument (een boor handstuk). Ook kan het vullen van de kanalen op ander manieren. Uiteindelijk hebben al deze verschillende technieken hetzelfde doel: het zo goed mogelijk reinigen en vullen van de wortelkanalen.

Klik hier voor de voorbeelden uit eigen praktijk